Numismatica este un domeniu auxiliar al istoriei, ce trateaza colectionarea banilor si studiul evolutiei acestora de la aparitie si pana astazi.
Colectionarea banilor inseamna (inainte de dragoste si pasiune) si posibilitarea unor afaceri profitabile, deoarece colectiile rare de monede vechi pot fi foarte valoroase, ajungand pana la nivelul milioanelor de euro.
Numismatica – de la pasiune la afaceri
Fiecare piesa din colectia numismatilor este incarcata de istorie si ne spune o poveste. Nu toate monedele insa sunt valoroase sau purtatoare de istorie, iar gasirea acestora poate fi istovitoare si necesita eforturi deosebite.
Numismatica si-a facut aparitia inca din perioada Renasterii, atunci cand era o adevarat moda ca persoanele bine situate sa detina un cabinet de monede, iar incepand din secolul al XVIII-lea si-au facut aparitia asa numitele cabinete de medalii.
Astfel, numismatul trebuie sa fie indeajuns de pasionat pentru a face cercetari pe internet, ori la expozitiile de profil, cunostinte si chiar targurile desfasurate in orase indepartate din tara sau din strainatate.
Ideal este ca procurarea banilor sa se realizeze in cadrul unor procese clasice si sa fie evitate licitatiile, deoarece in acest caz pretul tinde sa creasca, iar participantii sunt suficient de bogati incat sa isi permita sa plateasca sume exorbitante.
Licitatiile ofera insa colectionarilor de monede linistea faptului ca acestea sunt originale. Astfel, inaintea licitatiilor, piesele sunt evaluate de catre specialisti de renume in domeniu, iar acestea nu sunt subevaluate, ca in cazul magazinelor clasice.
Pastrarea si intretinerea pieselor din colectie trebuie sa fie facuta cu foarte mare atentie. Acestea trebuie tinute la loc uscat si o temperatura relativ constanta, in cutii speciale de lemn (monedele) sau in clasoare, in cazul bancnotelor.
Colectionarea banilor este o activitate scumpa
Cel mai important este sa realizam ca piesele vechi, pastrate in stare buna sunt cele mai valoroase. Un alt element de care trebuie sa tinem seama in momentul in care vom achitiona o piesa este tirajul, deoarece cu cat acesta este mai mic, cu atat moneda va fi mai valoroasa.
O piesa valoroasa este una rara, ce a fost emisa intr-un tiraj redus, iar aliajul folosit la fabricarea ei este valoros. Astfel, o moneda din aur sau argint este cu mult mai valoroasa decat una care a fost realizata dintr-un material mai ieftin.
Un alt element ce adauga valoare unei bancnote este seria acesteia. O serie de bancnote este cu atat mai valoroase cu cat seriile acestora sunt consecutive.
Numismatii privesc insa dincolo de valoarea intrinseca a pieselor din colectie. Valoarea sentimentala a acestora este un element foarte important, deoarece banii colectionati ne poarta intr-o adevarata calatorie culturala, istorica si financiara, pe toate meridianele lumii.
Bancnotele sunt insa mult mai valoroase decat monedele, deoarece sunt mai greu de procurat, iar starea acestora este in general mai proasta. Acesta este motivul pentru care colectionarii sunt foarte pretentiosi atunci cand vor cumpara o bancnota si vor fi atenti ca aceasta sa nu aiba colturi rupte, sa nu fie indoite, patate, etc.
Numismatii beneficiaza astazi de numeroase mijloace de documentare, numeroasa pliante, cataloage si studii le stau la dispozitie atat in format clasic cat si in cel digital.