Colectionarii de icoane sunt persoane sensibile, apropiate de divinitate, iar aceasta pasiunea le-a fost insuflata inca din copilarie de catre parinti sau rudele apropiate.
O icoana este o reprezentare a divinitatilor, a unui prototip ce reflacte caldura, intelepciune si spirit duhovnicesc. Aceasta este o radiografie a unei realitati dincolo de puterea de intelegere umana, este de fapt o pregatire a vietii vesnice, de care vom avea parte dupa moarte.
Panaceu pentru sufletele deznadajduite
Ratiunea icoanelor isi are originea in duhul intelepciunii si al legii adus pe pamant de insusi Isus Hristos. Icoanele nu sunt numai simple bucati de lemn, carton sau sticla acoperita cu vopseluri sau cu pulberi de aur sau argint.
Icoana leaga doua lumi, reprezinta anumite realitati ce trascend puterea umana de intelegere, absorb si transfigureaza toate aspectele mai putin reusite ale vietii.
In prezent, icoanele sunt privite de catre colectionari si ca mijloace de investitii sau ca un cadou deosebit, ce are anumite intelesuri abstracte si prezinta un aspect deosebit.
Preturile icoanelor obisnuite s-au stabilizat in prezent in jurul valorii de 400 – 600 de euro, dar icoanele de colectie au preturi destul de mari, ce pot ajunge pana la ordinul zecilor de mii de euro.
Unele dintre cele mai apreciate icoane sunt cele romanesti ce dateaza din secolele XVI – XVII, care sunt foarte rare si greu de gasit in galeriile de pe teritoriul tarii noastre.
Colectiile de icoane rare sunt foarte scumpe
In plus, marea majoritate a acestora sunt intr-o stare avansata de degradare, iar restaurarea acestora poate costa, in cele mai multe cazuri, mai mult decat icoana.
Colectionarea icoanelor este un hobby destul de scump, intrucat pentru a mentine in bune conditii o colectie de icoane este necesar sa amenajam un spatiu special, in care sa avem o temperatura si o umiditate constante.
In prezent, cele mai multe icoane aflate pe piata din Romania dateaza din secolul al XIX-lea, dar acestea prezinta o valoare de piata redusa, deoarece aceasta este perioada in care bisericile au inceput sa produca icoane in scop comercial.
In ultimul timp, colectionarii pasionati, cu state vechi in domeniu au inceput sa aprecieze si icoanele pictate pe sticla. Acest tip de icoane sunt pictate in Romania in stil naiv sau bizantin si au o valoare de piata in jur de 1200 – 1600 euro.
Cele mai valoroase icoane sunt realizate in tempera, pictate pe lemn sau panza, ori realizate in ulei (pictate pe lemn), sau icoane in casete cu rama de aur sau argint.
Icoanele de hartie pot prezenta doar insemnatate afectiva, intrucat valoare acestora este apropiata de zero. In plus, acestea se pot deteriora cu repeziciune, dar pot fi daruite cu mare usurinta.
Anumiti pasionati de icoane colectioneaza exponatele in albume speciale, iar acestea devin, de-a lungul timpului, o evocare a pelerinajelor efectuate si o cale spirituala pentru viitor.
Topul mondial al artistilor ce au pictat icoane cu nume de referinta in domeniu include nume celebre, cum ar fi:
- Pablo Picasso;
- Claude Monet;
- Andy Warhol;
- Francis Bacon;
- Paul Cezanne, etc.