Colectionarii de carti au o “meserie” frumoasa, dar si deosebit de grea, intrucat cartile rare se gasesc destul de rar si au ajuns astazi intr-o stare avansata de degradare.
Inainte de a fi captivati de acest microb, este bine de stiut ca o carte rara este destul de scumpa si poate bate uneori pretul unei masini de colectie.
Cartile de colectie sunt scumpe
Pretul unei carti in editie limitata poate ajunge pana la valoarea de 385.000 dolari (Ferrari Opus spre exemplu a fost tiparita in numai 20 de exemplare).
O alta categorie de carti care sunt extrem de rare si foarte scumpe sunt incunabulele. Pretul acestora poate ajunge lejer la 1.000.000 dolari, iar cel mai bun exemplu este al bibliilor in doua volume, tiparite de Gutenberg acum 560 de ani, din care se mai pastreaza in prezent numai 29 de volume.
Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu terminologia, un incunabul este o carte tiparita la inceputurile perioadei aparitiei tiparului (in jurul anului 1500).
Cea mai mare si mai valoroasa colectie de incunabule se afla in prezent la Vatican: peste 8000 de carti, tiparite in perioada 1455 – 1500.
Primele incunabule aparute aveau o serie de caracteristici specifice:
- Reproduceau ornamentele, literele si alte elemente grafice ale manuscriselor;
- Nu aveau pagina de garda (titlu);
- Hartia pe care erau tiparita era de culoare galbena, astfel incat incunabulele aveau un aspect asemanator cu pergamentul.
Biblioteca Nationala a Romaniei este, de asemenea, posesoarea unui fond valoros de carte rare, din cele 7133 de titluri cea mai mare parte poate fi considerata rara sau extrem de rara.
4 carti de colectie ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio biblioteca
Desi gusturile difera iar oferta publicistica este foarte mare, exista totusi anumite recomandari pe care le pot face asupra unor carti ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio biblioteca.
Cartea rosie: Liber Novus, a fost scrisa de C.G.Jung. Desi este o carte destul de grea, recomandata celor pasionati de domeniul psihologiei, cartea iese in evidenta datorita unui element inedit, unic in istoria literaturii.
Scrisa de catre marele psiholog Jung intre anii 1914 – 1930, cartea nu a fost publicata decat acum cativa ani. Intrucat este considerata de catre discipolii scriitorului pilonul central al operelor lui Jung, aceasta a fost publicata intr-o editie de gala (facsimil complet), cu un studiu introductiv si mai multe note contextuale semnate de catre cel mai renumit cercetator al operelor scriitorului: Sonu Shamdasani.
Istoria credintelor si ideilor religioase apartine lui Mircea Eliade. Aceasta face o incursiune in lumea religiei, studiind originea, evolutia si semnificatia ritualurilor religioase si a divinitatilor.
Istoria lecturii a fost scrisa de Alberto Manguel. Aceasta scoate in evidenta faptul ca intreaga umanitate este unita prin pasiunea lecturii si celebreaza acest fenomen, mergand din perioada primelor tablite cerate si pana la aparitia computerelor si a dispozitivelor de tip Kindle.
Mandrie si beton este una dintre cele mai noi aparitii pe piata romaneasca, scrisa de catre Petrut Calinescu si Ioana Hodoiu si este o imbinare intre un album fotografic si un studiu sociologic aspura satelor moldovenesti.